Werkwijze
Uiteraard is iedereen verschillend en zal ook bij iedereen mijn aanpak verschillen. In de meeste gevallen echter is er sprake van over lange tijd ingesleten patronen. Dit vormt daarom de basis van mijn aanpak en onderstaande beschrijving is van toepassing op de meeste cliënten. Maak je geen zorgen als je jezelf hier (nog) niet in herkent, in gesprekken komen we er vanzelf achter wat voor jou de beste werkwijze is.
Na een kennismaking en eerste verkenning dat ik iets voor je kan betekenen beginnen we met het in kaart brengen van de problemen waar je tegenaan loopt. Ik zal je vragen in welke situaties je er wel en geen last van hebt zodat ik een duidelijk beeld kan vormen van waarom je dit probleem hebt. Vervolgens gaan we onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Ik zal bijvoorbeeld vragen naar vergelijkbare situaties in je kindertijd, middelbareschooltijd en studietijd, of hoe belangrijke personen in je verleden reageerden op zo’n situatie. Dit zijn allemaal vragen waar je niet van tevoren over na hoeft te denken, ik help je bij het vinden van de antwoorden.
Als we een duidelijk beeld hebben van je patronen en problemen zal ik dit voor je vertalen naar een referentiekader: de schema’s en modi uit de schematherapie van Young. Veel van mijn eigen therapie is gebaseerd geweest op deze schematherapie en hier komt mijn vocabulaire vandaan. Het is een heel nuttige manier van kijken naar ingesleten patronen en problemen, ook als je geen therapie nodig hebt. Belangrijk om te weten: ik ben geen therapeut, ik ben niet bevoegd of gekwalificeerd om met schematherapie te werken. Wat ik doe is dan ook geen schematherapie maar coaching geïnspireerd op schematherapie. Ik gebruik de termen en kaders om je te helpen nadenken over je problemen en je te leren hoe je ermee om kunt gaan. Daarnaast gebruik ik enkele van de hulpmiddelen die ik in schematherapie gekregen heb, zoals formulieren en technieken, met mijn eigen aanpassingen.
Met het referentiekader van de schema’s en modi gaan we aan het werk om je patronen aan te pakken. Ik zal hierbij oefeningen gebruiken die we samen uitvoeren tijdens de gesprekken en ik zal je huiswerkopdrachten geven, zoals het noteren van bepaalde situaties en het invullen van formulieren. Uiteraard begeleid ik je hierin, kun je me alles vragen en kunnen we een oefening uitstellen als je er nog niet aan toe bent.
Uiteindelijk is mijn doel dat je de technieken en tools die ik je leer en aanreik zelf leert inzetten wanneer je ze nodig hebt, zodat je jezelf kunt helpen je sterker te voelen. In deze fase kun je me nog steeds benaderen voor tips en wanneer nodig kunnen we een korte (telefonische) afspraak inplannen om je weer op de rit te helpen.
Buiten de gesprekken kun je me bereiken via email, telefoon en chat voor vragen, adviezen of als je iets kwijt wilt over iets wat je meemaakt of waar je mee zit.