Hulp vragen is ok

Je bent ergens mee bezig, voor werk of studie, of bijvoorbeeld een klusje in huis. Je komt er niet helemaal uit of het zou makkelijker zijn met nog iemand erbij. Maar het lukt niet om hulp te vragen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Misschien vind je dat je het zelf zou moeten kunnen, omdat je denkt dat iedereen dat kan. Misschien ben je bang dat de ander nee zegt en misschien voel je je dan afgewezen. Of je denkt dat de ander wellicht geen tijd heeft maar dat niet durft te zeggen. Misschien vind je wel dat je de hulp niet verdient, niet waard bent.
Dezelfde redenen kunnen meespelen als het moeilijk is om hulp te vragen bij iets wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent en getroost zou willen worden, maar er niet om durft te vragen. Als je nerveus bent voor een moeilijk gesprek en het fijn zou zijn om het gesprek met iemand voor te bereiden of te oefenen. Of als je je rot voelt en het fijn zou zijn om daar met iemand over te praten.

In deze workshop gaan we onderzoeken waarom het moeilijk is om hulp te vragen en wat je tegenhoudt. We kijken naar situaties die je tegengekomen bent en of je uiteindelijk om hulp gevraagd hebt of niet.
Niemand hoeft alles alleen te doen, ook jij niet. We gaan kijken welke gedachten je kunnen helpen om ook zelf te vinden dat je niet alles alleen hoeft te doen. Daarnaast gaan we oefenen met hulp vragen in kleine, simpele situaties. Je leert dingen die je tegen jezelf kunt zeggen om het makkelijker te maken en jezelf de drempel over te krijgen.