Grenzen aanvoelen en aangeven

Natuurlijk is het duidelijk dat iemand over je grenzen heen gaat in extreme situaties, zoals een bankoverval. Maar er zijn veel subtielere situaties waarin mensen over je grenzen heen gaan en het moeilijker kan zijn om dat op te merken. Iemand komt net iets te dichtbij staan, slaat ongevraagd een arm om je heen of legt een hand op je arm. Iemand probeert je ergens van te overtuigen waar je het niet mee eens. Of komt onaangekondigd aanzetten met vier vrienden om bij je te komen eten.

Voor veel mensen is het moeilijk om te weten waar hun grenzen liggen. In deze workshop gaan we verkennen waar je aan merkt dat een grens bereikt is. We oefenen met kleine, simpele situaties – als je in kleine situaties goed aanvoelt waar je grenzen liggen voel je ze ook makkelijker in grotere situaties.

Daarnaast praten we over hoe je je grenzen aan die ander kunt aangeven op een rustige manier en oefenen we, weer in kleine situaties, met hoe dat te doen. De meeste mensen reageren goed en respectvol als je je grenzen kalm duidelijk maakt. De ervaring dat je een grens kenbaar maakt en die gerespecteerd wordt kan je helpen om je sterker te voelen en meer controle te voelen over je leven.

In deze workshop gaan we niet over elkaars grenzen heen. We gaan grenzen verkennen met als doel ze op te merken en lopen er wellicht tegenaan, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat er over je grenzen heen gegaan wordt in de workshop. De workshop is een veilige plek en moet dat ook blijven.